Prostitutie verdwijnt uit het straatbeeld in West-Vlaanderen. Dat het schaarser worden van de ‘kotjes’ niet alleen maar positief nieuws is, wordt duidelijk uit het onderzoeksdossier van Krant van West-Vlaanderen. De bijlage is het werk van de onderzoekscel KW Onderzoekt. Adjunct-hoofdredacteur Pieter-Jan Breyne en Olivier Neese tekenden voor het idee, coördinatie en planning, het reportagewerk en de eindredactie. Meerdere collega’s werden ingezet op verschillende verhalen.

In een twaalf pagina’s tellende bijlage van de krant wordt beschreven waarom de prostitutie almaar minder zichtbaar wordt in West-Vlaanderen en hoe dit het werk van politie en parket bemoeilijkt. De vroeger glanzend gelapte ramen van de bordelen langs de kant van de weg zijn nu afgeplakt met een laag kranten. Prostituees werken vanuit huis. Uit het zicht van alles en iedereen. Buurtbewoners zijn opgelucht. Maar voor de sekswerkers valt de sociale controle weg. Zij zijn minder beschermd, het aantal soa’s neemt toe.

De journalisten weten het vertrouwen te winnen van de prostituees zelf en spreken verder met substituut-procureurs, omwonenden en onderzoekers. Ze presenteren behalve de reportages en interviews veel cijfers over (geschatte) jaaromzetten en de gemiddelde prijs per transactie.

Op de website wordt het onderzoeksdossier gelardeerd met extra reportages. Het nieuws wordt onder meer opgepikt op de site van het nieuwsmagazine Knack.

Lees hier het dossier waarmee Pieter-Jan Breyne en Olivier Neese werden genomineerd voor De Loep 2017.