Wat gebeurde er precies bij een grote stroomstoring in Amsterdam op 17 januari 2017? Hoe ontstond die en waarom legde de storing urenlang een groot deel van de Randstad plat, inclusief cruciale noodvoorzieningen? Een inkijkje in de onzichtbare wereld achter het stopcontact.

Dit onderzoek van Hugo Logtenberg en Derk Stokmans laat zien hoe kwetsbaar juist noodvoorzieningen zijn bij stroomuitval. Tijdens de grootschalige stroomstoring in Amsterdam  – gevolg van een verkeerd ontworpen beveiliging op het hoogspanningsstation Hemweg – falen verschillende cruciale noodvoorzieningen. Het logistieke brein van de NS – welke trein met welk personeel bevindt zich waar? – valt uit. Noodgeneratoren bij het Slotervaartziekenhuis en de regionale verkeersleiding slaan niet aan.

Er wordt zoveel naar 112 gebeld dat de landelijke centrale in Driebergen 369 bellers mist. De ambulancemeldkamer in Amsterdam neemt negen door Driebergen doorgestuurde noodoproepen niet op. Zendmasten van telecomproviders vallen binnen twee uur op grote schaal uit, waardoor mobiel bellen, ook naar alarmnummer 112, steeds moeilijker wordt. De gemeente Amsterdam onderzoekt twee sterfgevallen die mogelijk het gevolg zijn van de storing. De schade loopt volgens schattingen in de tientallen miljoenen. Logtenberg en Stokmans baseren hun onderzoek op tal van (vertrouwelijke) interne rapporten en evaluaties, onder meer verkregen met een beroep op de WOB. Ze spraken daarnaast een groot aantal betrokkenen en experts uit het hele land. De reconstructie wordt online gepresenteerd in een spectaculaire vormgeving en verdiepende uitklapkaders.

Lees hier het verhaal waarmee Hugo Logtenberg en Derk Stokmans zijn genomineerd