Het spel is op de wagen! Uit een ongekend sterk veld met 105 inzendingen nomineerde de vakjury drie keer drie producties voor De Loep 2018, dé prijs voor onderzoeksjournalistiek in Nederland en Vlaanderen. Nog eens drie producties dingen mee naar de VVOJ Aanmoedigingsprijs. Hier lees je alles over de genomineerden.

AANMOEDIGINGSPRIJS

  • Ik was een slaaf. Hoe noem je dat anders, gratis werken in de bouw’
    Kasper Goethals, voor De Standaard
  • Naaktfoto’s honderden meisjes gedeeld in groot wraakpornonetwerk
    Daniël Verlaan, voor RTL Nieuws

CONTROLEREND

OPSPOREND

SIGNALEREND

 

Samenwerking wordt de norm

Dan nog wat cijfers van deze Loepeditie(*). Van de 105 inzendingen vielen 42 in de categorie Controlerend, 39 in Opsporend en 24 in Signalerend. Zeventien inzendingen kwamen in aanmerking voor de Aanmoedigingsprijs. De verhouding Vlaams-Nederlands was in de inzendingen grofweg één op vijf. Er waren vier gecombineerd Nederlands-Vlaamse inzendingen.

Aan de 105 inzendingen werkten in total 188 collega’s mee, van wie bijna driekwart man en een klein kwart vrouw. Nog niet eens de helft van de producties werd gemaakt door eenpitters, samenwerking wordt steeds meer de norm:

Eenpitters 51
Tweetallen 35
Trio’s 11
Viertallen 7
Zestal 1

De verdeling over de media, ten slotte:

Dagblad 34
Weekblad/maandblad 17
Krant, tv, weekblad en online platform 16
Online platform 15
TV 14
Radio 5
Boek 4

(*) Cijfers met dank aan het rekenwerk van Tricia Bots en Yvonne van de Meent van de Loepcommissie.

Loepjury en reglement

De inzendingen voor De Loep worden beoordeeld door een vakjury, onder voorzitterschap van Kees van den Bosch, oud-eindredacteur van Argos. Verder bestaat de jury dit jaar uit Marjan Agerbeek, Ides Debruyne, Hugo van der Parre, Mirjam Prenger, Alexander Pleijter, Trees Verleyen en Inge Vrancken.

Het Loepreglement kunt u hier nalezen.