VVD-partijvoorzitter Henry Keizer werd in 2012 voor een schijntje mede-eigenaar van een florerend miljoenenbedrijf. Met drie partners nam hij de aandelen in deze onderneming over van een vereniging waaraan hij zelf als adviseur verbonden was.

Met een ouderwetse staaltje onderzoeksjournalistiek ontmaskeren Kim van Keken en Eric Smit van Follow the Money (FTM) het prominente VVD-lid. Volgen van het geldspoor maakt duidelijk dat Keizer met zijn zakenpartners in 2012 voor een extreem laag bedrag (een eigen investering van dertigduizend euro en een lening van 470.000 euro) in het bezit is gekomen van de Koninklijke Vereniging voor Facultatieve Crematie; een groeiende internationale onderneming, met een omzet van 106 miljoen euro. De Facultatieve werd bij de transactie voor negentien miljoen euro benadeeld. Keizer droeg bij deze transactie meerdere petten. Ook andere VVD-prominenten, onder wie Loek Hermans, speelden een dubieuze rol. Zowel het bestuur van de vereniging als de ledenraad opereerde niet onafhankelijk.

Alle lijntjes lopen terug naar Henry Keizer. De controlerende accountant trad op voor zowel de verkoper als de koper en informeerde de leden van de vereniging niet over het extreem lage bod van Keizer c.s. De artikelenreeks ontketent een ware mediastorm. Op een persconferentie, waar FTM de toegang wordt geweigerd, probeert Keizer tevergeefs de naar buiten gebrachte feiten te ontkrachten. Op 18 mei 2017 treedt hij af als partijvoorzitter van de VVD.

Lees hier de verhalen waarmee Kim van Keken en Eric Smit werden genomineerd voor De Loep 2017