De beerput van leugens bleek nog dieper zijn dan Bas Haan op basis van zijn eerdere onthullingen rondom de Teevendeal al wist. Een ontluisterende analyse van een politieke werkwijze waarin het eigen gelijk bewust voorrang krijgt op de waarheid.

In zijn boek De rekening voor Rutte – De Teevendeal, het bonnetje en de politieke prijs voor leugens reconstrueert Bas Haan nog eens nauwgezet de affaire die hij over de periode van een paar jaar in meerdere spraakmakende uitzendingen van Nieuwsuur aan het licht heeft gebracht.

Eerst onthulde hij het bestaan van de deal tussen toenmalig officier van justitie Fred Teeven en crimineel Cees H. Toen Teeven geheugenverlies veinsde, slaagde Haan erin het bonnetje boven water te krijgen en daarmee het exacte bedrag dat betaald was. Vervolgens onthulde hij dat niet falende ict’ers de oorzaak ervan waren dat het bonnetje zo lang ‘zoek’ was gebleven, maar dat een opdracht van hogerhand daarvoor had gezorgd.

In zijn boek analyseert Haan minutieus hoe bewindslieden op het ministerie van Veiligheid en Justitie een loopje met de waarheid namen en hoe premier Rutte steeds ongeloofwaardigere verklaringen aflegde en daarmee de chaos van opeengestapelde verzinsels, bluf en leugens voortzette. De eerdere uitzendingen kostten al een minister, een staatssecretaris en de Kamervoorzitter de kop. Een belastende e-mail die Haan openbaar maakt bij de boekpresentatie betekent het einde van nog een VVD-minister: Ard van der Steur. De rekening voor Rutte verhaalt niet alleen over hun vertrek maar ook en vooral over de teloorgang van het vertrouwen in de politiek. Dat is de politieke prijs voor leugens, concludeert Bas Haan.

Lees hier een interview met Bas Haan over zijn boek.