De Avond van de Onderzoeksjournalistiek 2017

De avond werd afgetrapt door Drew Sullivan, hoofdredacteur en medeoprichter van OCCRP, het Organized Crime and Corruption Reporting Project. Na Sullivans keynote speech reikten we de prijzen uit, te beginnen met de Aanmoedigingsprijs voor talenten tot en met 30 jaar.

Ook werd deze avond het VVOJ Jaarboek Onderzoeksjournalistiek 2017 gepresenteerd, met een staalkaart van de mooiste en leerzaamste onderzoeksjournalistiek uit Nederland en Vlaanderen. Verhalen die misstanden blootleggen en tot politieke debatten leiden. Onderzoek dat opvalt door een slimme en creatieve aanpak, en door bewonderenswaardige vasthoudendheid. Hoe gingen de journalisten te werk? Waar liepen ze tegenaan en wat hield hen gaande? Het Jaarboek biedt inspiratie en collegiaal advies voor journalisten die grote of kleine tegels willen lichten.

Xavier Taveirne, reporter en radio- en televisiepresentator, was onze ceremoniemeester. Hij werkte zes jaar voor Radio 2 als presentator en verslaggever, las een jaar het nieuws op alle VRT radiozenders en presenteert sinds 7 jaar bij Radio 1. Op zondagochtend presenteert hij op Eén het actualiteitenprogramma De Zevende Dag. Taveirne werd in 2017 bovendien ‘De Slimste Mens ter Wereld’.

De Loep 2017 was een overgangseditie. Voortaan beslaat De Loep het volledige kalenderjaar. Ook kennen we nieuwe categorieën, meer hierover lees je in het Loepreglement 2017.

Drew Sullivan

Drew Sullivan

Xavier Taveirne

Xavier Taveirne

De genomineerden voor De Loep 2017

Negen producties waren genomineerd voor de Loep 2017; nog eens drie voor de Aanmoedigingsprijs. Met De Loep onderscheidt de VVOJ de beste onderzoeksjournalistiek in Nederland en Vlaanderen. De winnaars werden bekendgemaakt op 6 april, tijdens de Avond van de Onderzoeksjournalistiek.

Tobe Steel

Tobe Steel

Stijn Debrouwere

Stijn Debrouwere

Lars Bové

Lars Bové

Richard Kirimba

Richard Kirimba

Elien Spillebeen

Elien Spillebeen

Jeroen Wester

Jeroen Wester

Tim Staal

Tim Staal

Thomas Muntz

Thomas Muntz

Karlijn Kuijpers

Karlijn Kuijpers

Bas Haan

Bas Haan

Kim van Keken

Kim van Keken

Eric Smit

Eric Smit

Femke van Garderen

Femke van Garderen

Sara VandeKerckhove

Sara VandeKerckhove

Joep Dohmen

Joep Dohmen

Esther Rosenberg

Esther Rosenberg

Hugo Logtenberg

Hugo Logtenberg

Derk Stokmans

Derk Stokmans

Jesse Frederik

Jesse Frederik

Jan Kleinnijenhuis

Jan Kleinnijenhuis

Han Koch

Han Koch

Gaby de Groot

Gaby de Groot

Martijn Roessingh

Martijn Roessingh

Kristof Clerix

Kristof Clerix

Pieter-Jan Breyne

Pieter-Jan Breyne

Olivier Neese

Olivier Neese

De jury

Maak het verschil. Help ons lobbyen voor meer en betere onderzoeksjournalistiek

De producties

Jaarboek Onderzoeksjournalistiek 2017

Met ingang van de editie 2017 verscheen het Jaarboek Onderzoekjournalistiek in het voorjaar. Het werd gepresenteerd tijdens de Avond van de Onderzoeksjournalistiek, samen met de prijsuitreiking van De Loep.

In haar Jaarboek Onderzoeksjournalistiek verzamelt de VVOJ de mooiste en leerzaamste onderzoeksjournalistiek uit Nederland en Vlaanderen. Verhalen die misstanden blootleggen en tot politieke debatten leiden. Onderzoek dat opvalt door een slimme en creatieve aanpak, en door bewonderenswaardige vasthoudendheid.

Hoe gingen de journalisten te werk? Waar liepen ze tegenaan en wat hield hen gaande? Het Jaarboek biedt inspiratie en collegiaal advies voor journalisten die grote of kleine tegels willen lichten. Ook de genomineerden voor de VVOJ onderzoeksprijs De Loep worden in het Jaarboek opgenomen.

Hier kun je alle jaarboeken in pdf downloaden (alleen voor leden).

Jaarboeken nabestellen (ook voor niet-leden)

VVOJ-leden krijgen het Jaarboek gratis toegestuurd. Extra exemplaren kosten voor leden €20 voor de jongste editie en €15 voor oudere edities. Niet-leden betalen €30 voor de nieuwste en €20 voor oudere edities. Deze bedragen zijn exclusief portokosten.

Jaarboek bestellen? Stuur een mailtje naar het VVOJ-bureau, met in de onderwerpregel ‘Jaarboek’. Vergeet niet te vermelden welke editie je wilt bestellen (2007 is helaas uitverkocht). We sturen je een factuur en verzenden dan meteen na betaling de bestelling.