Aan schulden valt te verdienen. En flink ook. Investico toont aan dat in de nasleep van de crisis een heuse incasso-industrie en florerende datahandel is ontstaan. Een inkijkje in een miljoenenindustrie die drijft op de ellende van mensen met schulden.

Nederlandse incassobureaus en voormalige afdelingen van ABN en ING kopen voor een fractie van de boekwaarde oude, openstaande schulden op bij energiebedrijven, telefoonmaatschappijen, sportscholen en webshops. Deze schulden innen de kopers vervolgens met harde hand via een geautomatiseerd proces.

Met een bankbeslag kunnen de kopers de volledige bankrekening van hun debiteuren leeghalen. Ze zijn niet bereikbaar voor schuldenaren of de schuldhulpverlening en weigeren doorgaans mee te werken aan ‘minnelijke’ oplossingen. Daarmee verergeren ze de schuldenproblematiek in Nederland. Met hun manier van werken houden de schuld-kopers zich niet aan richtlijnen van de Autoriteit Financiële Markten (AFM).

Karlijn Kuijpers, Thomas Muntz en Tim Staal van onderzoeksplatform Investico laten, deels in samenwerking met onderzoeksredacteur Gert-Jan Dennekamp van het actualiteitenprogramma Nieuwsuur, verder nog zien dat incassobureaus de regels van de Wet bescherming persoonsgegevens overtreden, door doorzoekbare databases aan te leggen met persoonsgegevens van wel 10,3 miljoen Nederlanders.

Ze verkopen deze gegevens door aan energiebedrijven, woningcorporaties en webwinkels, die willen weten of een potentiële klant in het verleden betalingsproblemen heeft gehad. Door zich voor te doen als klant, lukte het de journalisten deze datahandel bloot te leggen.

Lees hier het verhalen waarmee Karlijn Kuijpers, Thomas Muntz en Tim Staal werden genomineerd  voor De Loep 2017.