De Beni Files geven een gezicht aan de vergeten doden van een slachtpartij. De journalisten spraken in het conflictgebied Beni, Oost-Congo, met 653 overlevenden en nabestaanden, onder wie honderd directe ooggetuigen. Hun verhalen legden zij vast in een multimediale productie.

De Belgische documentairemaakster Elien Spillebeen en de Congolese journalist Richard Kirimba (radiozender Radio Moto) slagen er met hulp van de lokale mensenrechtactivist Jean Baptiste Kavunga in een groot aantal slachtoffers uit de vergetelheid te halen. Hun onderzoek levert 1111 namen op van slachtoffers van 91 aanvallen. De getuigenissen leggen zij vast op video. Op www.benifiles.com voegen ze de verhalen per locatie samen op een interactieve kaart. De journalisten laten zien hoe in weerwil van de aanwezigheid van een VN-vredesmissie de bevolking brutaal kan worden afgeslacht. Op het vlak van rapportering laat de VN ernstige steken vallen. Er is bovendien sprake van een passieve medeplichtigheid van het Congolese leger, die na een van de zwaarste aanvallen de lichamen deed verdwijnen. De internationale gemeenschap kiest er officieel voor geen onafhankelijk onderzoek te voeren naar wat zich in Beni heeft afgespeeld.

De video en the making-of waren te zien bij Vranckx op Zaterdag (VRT). Ook waren er vertoningen in culturele centra in Vlaanderen en Nederland, op Vlaamse scholen en bij de Federale Kamercommissie Buitenlandse Zaken.  MO* Magazine publiceerde een artikel en fotoreportage online. In Congo werden de website en een Facebookpagina in het Frans gelanceerd en waren er reportages op Radio Moto in Beni (Oicha).

Bekijk hier Beni Files, waarmee Richard Kirimba en Elien Spillebeen werden genomineerd de VVOJ Aanmoedigingsprijs 2017.