Vlaamse Airbnb-verhuurders lappen de regels aan hun laars. Vijf op de zes uitbaters zijn niet in orde met de registratieplicht. Achter de particuliere adresjes schuilt een verborgen business van ketens.

Dataspecialist Stijn Debrouwere, Lars Bové en Tobe Steel van De Tijd slagen er in met een omgebouwde scraper alle gegevens van de Airbnb-website te plukken en zo de ware omvang en impact van het populaire verhuurplatform in kaart te brengen.

Een vergelijking van de gegevens van Airbnb-zoekertjes met het Vlaams register van aangemelde adressen laat zien dat slechts één op de zes verhuurders zich registreert zoals het volgens de wetgeving hoort. Veertig procent van de Belgische Airbnb-uitbaters verhuurt meer dan zestig dagen per jaar.

De journalisten leggen de verborgen business achter het icoon van de deeleconomie bloot. Achter de kamers of woningen die de ‘gewone Belg’ verhuurt, blijkt een nieuwe business van Airbnb-ketens te groeien. Die draaien soms miljoenenomzetten, met hele Airbnb-flatgebouwen in Brussel. Het aantal van dit soort bulkverhuurders, in Nederland sleutelbedrijven genoemd, lijkt bovendien in opmars.

De journalisten van De Tijd stellen hun datascraper beschikbaar aan media in andere landen: de Süddeutsche Zeitung in Duitsland, Trouw in Nederland en Le Monde in Frankrijk. Maandenlang delen ze hun data via het platform Slack. Dit leidt tot gelijktijdig gepubliceerde mooie onthullingen in alle vier de landen.

Lees hier de verhalen waarmee Stijn Debrouwere, Lars Bové en Tobe Steel zijn genomineerd voor De Loep 2017.